Ki vagyok Én? – az önismeret nem cél, hanem lehetőség

Önismeret nélkül élni nagyjából olyan, mint bekötött szemmel száguldozni. Értelmetlen és még veszélyes is. Az egyetlen biztos és állandó dolog az életünkben mi vagyunk, minden más elveszhet, tönkremehet, eltűnhet, de mi mindig ott vagyunk. Hogyan lehet úgy leélni egy életet, hogy menekülünk magunk elől, hogy ignoráljuk az érzéseinket, gondolatainkat? Milyen élet vár így ránk? Az önismeret fejlesztése az egyetlen olyan befektetés, ami 100%, hogy megtérül és sohasem veszíthetjük el. Az önismeret fejlesztésével egyre közelebb kerülünk önmagunkhoz, aminek hatására egyre nagyobb lesz az önbizalmunk, egyre magabiztosabbak leszünk és lehetőségünk van egy boldogabb élet megtapasztalására. 

Mi a személyiség?

A személyiségünk a lényünk sava borsa, ettől vagyunk egyediek. Nincs két egyforma személyiség, még az egypetéjű ikrek is teljesen különböznek személyiségben egymástól. A személyiségünknek vannak öröklött részei, de ennél sokkal meghatározóbbak a formáldásában azok az életesemények, tapasztalatok, amik velünk történnek az életünk első 20 évében. Természetesen ez 20 évesen nem áll meg, akkor is hatással vannak ránk a velünk történő események, a minket körülvevő környezet, de a stabil személyiségünk kialakulása szempontjából kulcsfontosságú az első 20 év. 

Milyen az érett, erős személyiség?

A társadalom egyik legmeghatározóbb tévhite, hogy a korral erősebb és érettebb lesz a személyiségünk. Természetesen egy érett személyiség kialakulásához szükség van élettapasztalatra, de ha ez idő alatt semmi erőfeszítést nem teszünk, nem kezeljük tudatosan a velünk történt eseményeket, akkor nem leszünk egyszercsak érett, erős személyiségűek. Íme az érett személyiség legfőbb jellemzői:

  • Nem fél egyedül lenni, ilyenkor el tud mélyülni a belső világába és rendezni a sorait.
  • Empatikusan van jelen kapcsolataiban, finoman érzékeli a másik állapotát és ha szükséges, ahhoz is igazítja a társas interakciót.
  • Képben van azzal, hogy hogy jó neki, ha szeretik és ezt az igényt ki is tudja fejezni.
  • Egészséges énképpel rendelkezik. Figyeli a környezetből érkező visszajelzéseket, de nem billen ki tőle egyből.
  • Őszinte, nyílt kommunikáció jellemzi, együttműködő, kompromisszumképes.
  • Folyamatos energiát teszt az önismeretének mélyítésébe.
  • Ha valamiért vállalja a felelősséget, akkor abba bele is teszi az energiáját.

Mi az önismeret?

Az önismeret alatt azt értjük, hogy ismerjük saját személyiségünk összetevőit, határait, cselekedeteink mozgatórugóit, képességeinket, hiányosságainkat és a kapcsolatainkban elfoglalt szerepünket. Minél jobban értjük, hogy az egyes események, emberek, reakciók miért hoznak ki belőlünk adott viselkedést, érzéseket, gondolatokat, annál jobban fejlődik a személyiségünk és annál közelebb kerülünk egy stabil, harmonikus belső működéshez.

Miért hasznos az önismeret?

Képzeljünk el egy életet, ahol megvan az a képességünk, hogy értjük, hogy mi történik velünk, bennünk. Érzékeljük a környezetünket és ennek megfelelően reagálunk rá. Egy élet, ahol kicsit lassabb, nyugodtabb és stabilabb minden. Ahol kevesebb a beszéd, több az érzékelés. Ahol empátiával vagyunk a saját történetünk felé, folyamatosan fedezzük fel azokat az életeseményeket, amik befolyásolták a személyiségünk kialakulását. Ha ezeket ismerjük, akkor el tudjuk dönteni, hogy mik azok a “csomagok”, amik hasznosak számunkra és előre visznek minket és mik azok, amik folytonosan rossz vágányra terelnek és nem szeretnénk, hogy befolyásoljanak többé.

Ebben az életben olyan társas kapcsolatokat teremtünk, amik felfelé viszik egymást, őszinték és nyíltak. Nem férnek meg bennük játszák, érzelmi zsarolások, elnyomások. Ez az élet nincs is olyan messze tőlünk, hiszen minden ami velünk történik és körbevesz minket, az belőlünk fakad. Ha a belső világunknak a rendrakásával kezdünk és nem a környezetünket és történéseket akarjuk kontrollálni, akkor megérkezhetünk ebbe a sokszor elképzelhetetlenül egyszerű világba.

Az önismeret szintjei

Felszín

Az önismeret felszínén ismerjük az adottságainkat, képességeinket, tisztában vagyunk azzal a tudással, amivel rendelkezünk. Ezen a szinten már ismerjük, hogy mik érdekelnek minket, vannak céljaink, amiért dolgozunk és van észlelt tapasztalatunk a kitartásunkról, akaraterőnkről.

Mélyebb szint

Az önismeret mélyebb szintjén már egy más minőségben értjük magunkat. Ismerjük a cselekedeteink mögött álló indítékot, a reakciónk eredetét, a tanult mintáink jelentős részét. Képesek vagyunk megfigyelni magunkat cselekvés közben, monitorozni folyamatosan érzéseinket, gondolatainkat.

Társas szint

Ezen az értelmezési szinten ismerjük a társas kapcsolatokban betöltött szerepeinket, a hozzájuk tartozó tulajdonságokat, mintákat.

Mi köze a nehéz élethelyzeteimnek az önismerethez?

Az élet nem mindig fenékig tejfel. Vannak benne krízishelyzetek, tragédiák, mélypontok, hullámvölgyek. Ezekben a szakaszokban el sem tudjuk képzelni, hogy bármi haszna is lehet majd ennek az állapotnak a későbbiekben, pedig van. Minden olyan helyzet, amibe nem halunk bele, az megerősít. Ezekből a helyzetekből tudunk táplálkozni, tanulni. Ehhez fontos adalék, hogy egy egy nehéz helyzet után megálljunk és utólag elemezzük azt. Értsük meg, hogy miért oldódott meg, milyen képességeink segítettek minket és azt is lássuk meg, hogy miért nem sikerült valami, milyen hiányosságaink akadályoztak benne. Ezekkel az információkkal gazdagodva, nincs olyan nehéz helyzet, ami valahogy ne lendítene előrébb, még, ha az ellenkezőjét is érezzük.

Az önismeret hiánya

Önismeret hiányában sötétben tapogatózunk, a történések áldozata vagyunk, elsodródunk az utunkról. Ha nem ismerjük önmagunkat és reakcióinkat sok kárt okozhatunk magunkban és másokban is. Gondoljunk csak bele, hogy ha vannak olyan reakcióink, amikor irreálisan hevesek, agresszívak, félelemmel, fájdalommal teliek és mi nem veszünk róla tudomást, nem dolgozunk azon, hogy feloldódjon a mögötte lévő ok és változzon a viselkedés, akkor mint egy tűzokádó sárkány égetjük magunk körül a teret. Aki pedig ebben a térben áll, megsérülhet, beleértve saját magunkat. Az önismeret hiánya egy magányos, megkeseredett élethez vezet, ahol sok mindenki kényszerből és félelemből marad körülöttünk.

Milyen módjai vannak az önismeret fejlesztésének?

Az önismeret egy folyamatosan fejlődő és befektetett energiával fejleszthető készség. Folyamatosan formálható, “gyógyítható” önmagunk megfigyelésével, értelmezésével. Az önismeret fejlődésének eredményeként létrejön egy egészséges és valódi énkép, tisztán látjuk magunkat. Sokan azt tanuljuk meg, hogy magunkról csak a környezetből nyerhetünk információt. Na most, ha valakit egy bántalmazó közeg vesz körül és egész életében azt hallgatja, hogy semmit sem ér és neki úgysem sikerül majd, amit kitűz, kérdezem én az az ember miért gondolna más magáról?! Ha csak a környezetből informálódunk magukra nézve, akkor kitesszük magunkat annak a veszélynek, hogy nem a valóságot látjuk majd.

Egyéni önismereti fejlesztés

Az egyéni önismeretnek természetes megnyilvánulása gyermekkorban található, amikor még magunkra figyelünk és abból vonunk le sok következtetést. Ilyenkor alakul ki a gyermeki önképünk. Felnőtt korban egyéni terápiában is lehet energiát, időt és munkát belefektetni az önismeretbe, rendkívül hatékony munka, ami 180 fokos változásokat hozhat az életünkben.

Csoportos önismereti fejlesztés

Csoportos közegben is fejleszthető az önismeret. Számos technika létezik, amik kifejezetten ezt az utat segítik (pl.: csoport-coaching, családállítás, pszichodráma csoportok stb.). Ezekben a helyzetekben kaphatunk visszajelzéseket egy semleges környezetből, gyakorolhatjuk a nyílt kommunikációt, önmagunk felvállalását és megismerhetünk új nézőpontokat. A csoportos önismereti fejlődés természetesen is zajlik velünk minden közegben, ahol jelen vagyunk. Ennek igazán akkor van értelme, ha oda is figyelünk arra, ami történik közben.

Mitől olyan nehéz az első lépés?

Ha úgy nevelkedtünk, hogy az érzéseinket el kellett nyomni, nem hallgattak meg minket, nem tudtuk elmondani senkinek, hogy mi bánt, akkor úgy adaptálódtunk, hogy mára már nem igazán van benne az eszköztárunkba az, hogy ha nem érezzük jól magunkat, akkor segíthet kívülről valaki. Nagyon ramatyul kell éreznünk magunkat ahhoz, hogy segítséget merjünk kérni, hiszen az alap problémák “túlélhetők” külső segítség nélkül is. 

Az önismereti fejlődés lépései

Saját démonokkal való megküzdés

Az önismeret első időszakában saját viselkedésünket, működésünket elemezzük, megfigyeljük és mérlegeljük. Ebben az időszakban szembesülünk azzal a ténnyel, hogy ha valami nagyon nagyon irritál, ingerel, felhúz minket, azzal dolgunk van. Vagy azért, mert nagyon hiányzik belőlünk (pl. kifejezetten idegesítenek a magabiztos, ambiciózus emberek, elképzelhető, hogy ezen a területen vannak hiányosságaink, amik akadályoznak minket az előrehaladásban), vagy pedig azért mert pont azt nem szeretjük magunkban (pl. ha valaki nagyon faggat, kíváncsiskodik, benyomul a privát terünkbe, elképzelhető, hogy néha, amikor nagyon el szeretnénk érni valamit, pont ugyanazt tesszük.)

Szülői minták megismerése

Az önismeretben előre haladva akarva akaratlanul elérkezik egy olyan fázis, amikor a hozott mintákat vizsgáljuk. Ilyenkor észrevehetjük, hogy akármennyire ,,pontosan az ellenkezőjét szeretnénk csinálni”, mint a szüleink, mégis van olyan reakció, hiedelemrendszer, amit nem tudtunk levetkőzni. Itt kerül megismerésre a szülőkkel való jelenlegi viszony, a szerepek és itt kérdőjeleződik meg azok létjogosultsága is. ,,Rendben van e nekem, hogy még mindig gyerekszerepben vagyok?”, ,,Ad e még nekem az, ha teljesen a szüleimre támaszkodom?” stb. A szülők adják a sejtszintű női és férfi mintát is, így ebben az időszakban értelmeződhet bennünk újra a női és a férfi mivoltunk.

Énkatarzis

Ha átverekedjük magunkat a szülői minták erdején, meg tudjuk változtatni és el tudjuk engedni azokat a komponenseket, amik már nem visznek előre, akkor hatalmas energia szabadul fel bennünk. Ez az eufórikus állapot már ad egy olyan fajta elemi biztonságot saját magunkba, amit egyre kevesebb helyzet tud kibillenteni. Ekkorra a szülőkkel is átalakul a kapcsolat, többnyire egy magasabb minőségi szintre kerül, aminek a pozitív hatását a párkapcsolatunkban is érzékelhetjük.

A mélységi démonok

Ezután a szakasz után rengeteg a lendületünk, hajtóerőnk, tudjuk, hogy mire vagyunk képesek, megvan az önbizalmunk, hogy elérhetünk bármit az életünkben. Ennek a lendületnek a nagy részét érdemes az életünk előrelendítésére, átalakítására használni, de hagyjunk meg egy részét a lendületnek, ami az önismeretben való további elmélyülést táplálja. Ilyenkor tudunk lemerülni “mélyebb rétegekbe”, ahol az életünket átszövő legmélyebb nehézségeinkkel is szembe tudunk nézni. Ebben a mélységben meg tud velünk történni a gyerekkor legelején bevésődött élmények átíródása és ezáltal a “lelki újjászületés” is. 

A megvilágosodás

Ezekben a mélységekben már nem csak magunkra gondolunk, hanem látjuk, hogy egy egy kerek egész részei vagyunk. A céljaink között megjelennek olyan célok is, amik egy közösség érdekeit tartják szem előtt. Megtaláljuk az “életfeladatunkat” és elkezdjük aszerint élni az életünk.

Hogyan segíthet egy szakember az önismeret fejlesztésében?

Segítséget kérni bölcs dolog, semmi szégyellnivaló nincs benne még akkor sem ha a szüleink és nagyszüleink generációja még ezt tanulta és ezt is képviselte. Ha fáj a fogunk is elmegyünk a fogorvoshoz, ha fáj a lelkünk, ha elakadtunk az életünkben, miért ne kérhetnénk segítséget ehhez értő szakembertől? 

Sokszor nem tudunk ránézni viselkedésünkre, reakcióinkra, nem vesszük észre, hogy ugyanazokat a köröket futjuk le, újra és újra ugyanaz a probléma talál meg minket. Ilyenkor hatalmas segítség lehet egy külső nézőpont, aki érzelmi bevonódás nélkül képes kívülről vizsgálva a helyzetet új nézőpontok felé vinni a figyelmet, ami segíthet az elakadás azonosításában és a megoldási stratégia kitalálásában. Az önismereti munka nem könnyű és sokszor közel nem élvezetes. Látni a valóságot néha fájdalmas. De ha eloszlik a köd és elkezdünk tisztán látni, egy új, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb életet tudunk élni.

Hogyan tudod otthon fejleszteni az önismereted?

Az önismeretünk fejlődése tudattalan is zajlik, de ezt a folyamatot egy bizonyos érettségi szinten tudatossá is tudjuk tenni, ami meggyorsítja és sokkal érthetőbbé teszi a fejlődést. Ha éppen nem jársz szakemberhez vagy önismereti csoportba, akkor is tudsz minden nap otthon is tenni az önismereted tudatos fejlesztéséért.

Visszajelzések

Nagyon hasznos fejlődési lehetőség lehet a környezetből kapott visszajelzések átgondolása, mérlegelése. Merjünk visszajelzéseket kérni családunktól, barátainktól. A visszajelzések nem minden esetben igazak, inkább az a fontos, hogy az a képességünk fejlődjön, hogy a kapott visszajelzést meg tudjuk figyelni, át tudjuk gondolni és el tudjuk dönteni, hogy akarunk e kezdeni vele valamit, vagy sem. Sokszor azért bizonytalanodunk el magunkban, mert a környezetünkben lévő, saját démonaikkal küzdő emberek a saját “szemüvegükön” keresztül vizsgálnak minket és kéretlenül is kifejtik a véleményüket, néha csak azért, hogy ők jobban érezzék magukat. Vegyük kezünkben annak az irányítását, hogy mi hogyan hat ránk!

A mindennapi szerepeink

Szedd össze azokat a szerepeket, amikben az életedben vagy és nézd meg, hogy hogy érzed bennük magadat. Mi a legjobb és a legnehezebb bennük. Már ennek az áttekintése is rá tud mutatni fontos összefüggésekre, átgondolandó területekre. 

Önismereti tesztek

Számos önismereti teszt áll rendelkezésünkre az interneten. Fontos, hogy semmit ne vegyünk készpénznek, az eredményen gondolkozzunk el, nézzük meg, hogy milyen érzéseket hoz fel bennünk, de legyünk óvatosak. Ennél sokkal mélyebb munka hozza meg a várt változást.

Önismereti könyvek

Sok könyv segít abban, hogy elgondolkodj saját magadon és elinduljon egy belső folyamat. Íme a top 3 szerintem legjobb könyv:

  1. Orvos-Tóth Noémi: Örökölt Sors
  2. Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?
  3. F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam

Tényként kezelhetjük, hogy az egész élet egy folyamatos önismeret. Rengetegen sodródnak az árral és úgy gondolják, hogy minden rossz, ami történik velük az az élet gonosz játékának a része. Az önismeret fejlesztése az egyik legjobb befektetés, amit valaha tehetünk. Az érett személyiség a fejlett önismeret eredménye, amivel az élet egyszerű és bonyolult egyszerre. Minél magasabb szinten állunk az önismeretben, annál tisztábban látjuk, mi a fontos, mi az érték és annál több fejlesztendő, kiderítendő, megoldandó helyzetet ismerünk. Így fejlődünk szüntelenül.

Dr. Demeter Anna

Dr. Demeter Anna

Dr. Demeter Anna vagyok orvos, életvezetési tanácsadó. Köszönöm, hogy elovastad a cikkemet! Bízom benne, hogy elindított benned sok olyan gondolatot, aminek segítségével elindulhatsz a fejlődés útján. Cikkeimmel segítek abban, hogy tudáshoz juss azokban a témákban, amik az életed minden szegletén felbukkanhatnak. Minnél jobban ismered ezeket, annál jobban fogod érteni, mi történik körülötted. A tudás pedig megnyitja a fejlődni vágyás kapuját.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük