Life coach – Mit is csinál valójában?

Egy jó life coach figyelmesen hallgat és a kérdéseivel segít felfedezni az eszköztárad, amivel szárnyakat kaphatsz. Az első lépést neked kell megtenni.

Mit jelent a life coach-ing?

A life coach szót a magyarban sokszor életvezetési tanácsadónak fordítják, habár ez nem teljesen helyes. Az életvezetési tanácsadó egy külön szakma. A life coach, egy “személyi edző”, aki a mindennapi életedben megjelenő problémákban segít úgy, hogy a benned lévő erőforrásokat, képességeket segít előhívni, aktiválni különböző technikák segítségével.

Mi a life coaching fő célja?

A life coaching fő célja, hogy segítse a klienst a kreativitás előhívásában, az erősségek és képességek feltérképezésében, a célok pontos megfogalmazásban, a saját magához való viszonyának épülésében, az önbizalom növelésében. Ezek által nő a kliens teljesítőképessége, motiváltsága, fókuszáltsága és így kézbe tudja venni a saját életét.

Kinek való a life coaching?

Bárkinek. Idősnek, fiatalnak, nőnek, férfinak. Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy 

 • Elakadt az életében és nem tudja, hová tart.
 • Úgy érzi, hogy nem elég jó abban, amit csinál.
 • Nem tudja, mik a céljai.
 • Keresi a hivatását, vagy karrierváltáson megy keresztül.
 • Fél a változástól, az újtól.

Milyen problémákon segíthet a life coaching?

A life coach az élet összes területén segítségedre lehet. Ezek a leggyakoribb problémák, amikkel life coach-hoz fordulunk:

 • Munkahelyi stressz, konfliktus
 • Párkapcsolati problémák
 • Karrierváltás
 • Családi konfliktusok
 • Általános megrekedtség, céltalanság
 • Munka-magánélet egyensúly felborulása
A life coach legfontosabb eszköze az aktív figyelem és a jól időzített, profi kérdezés.

Milyen módszerekkel dolgozik a life coach?

A life coach legfontosabb eszköze az aktív figyelem és a jól időzített, profi kérdezés. Az ülések alatt, mint egy tükör segíti a klienst, hogy őszinte tisztasággal rá tudjon nézni az életére és a jelenlegi helyzetére. Sokszor legkönnyebben magunkat csapjuk be, így nagy segítség egy elakadásban, ha van egy külső kontroll. A jól irányított kérdések meg tudják hozni azokat a rádöbbenéseket, amik elég energiát adnak ahhoz, hogy 180 fokos fordulatot vehessen az életünk.

Milyen a jó coach? Hogyan válasszunk?

A jó coach empatikus, komoly figyelmet fordít a hallgatásra, de megfelelő időben tud beleszólni, kérdezni. Úgy irányítja az ülést, hogy közben a kliens a saját világában tud dolgozni. Kiemelkedően fontos a bizalom, aminek kiépüléséhez több alkalomra van szükség. A kérdésekből elinduló gondolatmenetekben az “aha” élmény vár ránk. Merjünk coach-ot váltani, ha mindezeket nem érezzük!

Van-e veszteni valód, ha nem próbálod ki?

Annál nagyobb veszteség nem érhet, mintha még egy napot töltesz a negatív spirálban és a kilátástalanságban. Vesztegetni az életet, vagy célok nélkül élni badarság. Mindenki megérdemli, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott életet éljen, de mindenkinek magának kell tenni érte. Sokszor a biztos rossz is jobb, mint a bizonytalan jó. Az első lépést neked kell megtenni, de egy jó coach segítségével szárnyakat kaphatsz.

Mennyibe kerül egy coaching ülés?

A coaching ülés ára változó, 10 000-25 000 forint között árazza be magát a legtöbb life coach. Az ár nagymértékben függ a tapasztalattól és a helyszíntől (saját/bérelt helyszín). Az árnál fontosabb, hogy megtaláld a közös hangot a coach-oddal, ez a sikeres ülés titka.

A life coaching az élet összes területén segítségedre lehet, ahol úgy érzed elakadtál és lendületre lenne szükséged.

Hogyan dolgozom én?

Én a mindennapi élet problémáival foglalkozom, segítek az embereknek „lerakni” azokat az évek óta cipelt terheket, amik nagymértékben befolyásolják a mindennapjaikat. Segítek, hogy mindenki megismerje önmagát, elengedje azokat a mondatait, gondolatait, amit a családjától, környezetétől tanult és megtalálja, hogy ki is ő valójában. Így tud elkezdődni egy olyan élet, amit olyan kevesen ismernek. A sajátunk.

Hogyan kezdj neki?

Segítséget kérni nem könnyű, mert akkor szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy segítségre szorulunk. Egész életünkben tanulunk és amikor elakadunk, miért ne tanulhatnánk tudatosan egy szakembertől? Ennél bölcsebb dolgot nem tudok elképzelni. A jó life coach úgy tekint a kliensére, mint egy tökéletes kertre, aminek adni kell egy kis vizet, ki kell gazolni és adni kell neki tápoldatot. Minden más a kerten belül van, csak bizonyos része nem látszott. Tekints magadra te is így! 

Útravaló

Ha eddig gondolkodtál rajta, hogy elmenj life coach-hoz, vagy azon, hogy a problémák, amikkel küzdesz, valóban igényelnek e külső segítséget, a válasz egyszerű. Nem kell egyedül megbirkózni mindennel és nem tudnak a barátok, családtagok mindig jó tanácsot adni. Egy jó life coach tudja, hogy nálad van minden válasz az életedre, csak sehol nem tanultuk meg, hogy ezt hogyan kell megnézni. Fektess energiát saját magadba! Fedezd fel a nehézségeidet, félelmeidet, elakadásaidat! Ismerd meg magad egy szinten mélyebben, tudd, hogy mire vagy képes és milyen eszközeid vannak hozzá! Így gyerekjáték lesz kitűzni a céljaidat, megtalálni a hivatásod, vagy kezelni a konfliktusokat. A life coaching ebben segít téged.

Dr. Demeter Anna

Dr. Demeter Anna

Dr. Demeter Anna vagyok orvos, életvezetési tanácsadó. Köszönöm, hogy elovastad a cikkemet! Bízom benne, hogy elindított benned sok olyan gondolatot, aminek segítségével elindulhatsz a fejlődés útján. Cikkeimmel segítek abban, hogy tudáshoz juss azokban a témákban, amik az életed minden szegletén felbukkanhatnak. Minnél jobban ismered ezeket, annál jobban fogod érteni, mi történik körülötted. A tudás pedig megnyitja a fejlődni vágyás kapuját.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük